Analele cercetărilor clinice și de laborator

cuvinte cheie

SLE, diabet de tip 1, hemodializă

Introducere

diabetul de tip I (T1D) este cea mai frecventă tulburare autoimună din copilărie . Se caracterizează prin pierderea selectivă a celulelor producătoare de insulină din insulele pancreatice la subiecții susceptibili genetic. Există patru tipuri de autoanticorpi găsiți la pacienții cu diabet zaharat de tip I: anticorpi clasici ai celulelor insulare, autoanticorpi de insulină, autoanticorpi la izoforma de 65 kD a decarboxilazei acidului glutamic (GADA) și molecula IA-2 corelată cu proteina tirozină fosfataserelată (IA–2a) . Mai mult, analizele genetice ale T1D au legat complexul antigen leucocitar uman (HLA), în principal alele de clasa II, de susceptibilitatea la T1D .

lupusul eritematos sistemic (les), pe de altă parte, este o boală autoimună sistemică cronică severă caracterizată prin producerea de titruri ridicate de autoanticorpi îndreptate împotriva ADN-ului nativ și a altor constituenți celulari . Sistemul antigen leucocitar uman (HLA), ale cărui gene sunt localizate pe cromozomul 6, este un mediator cheie al reacțiilor inflamatorii și imune, iar HLA – DRB1 sa dovedit a fi asociat cu SLE .

s-a stabilit că pacienții cu o boală autoimună specifică organelor prezintă riscuri crescute de a dezvolta răspunsuri autoimune împotriva altor organe/țesuturi .

ilustrând această teorie, prezentăm cazul unei doamne de 32 de ani cu T1D de lungă durată, cu LES suprapusă care duce la stadiul final al bolii renale care necesită dializă. Vom analiza, de asemenea, literatura de specialitate cu privire la legătura dintre T1D și SLE.

prezentarea cazului

prezentăm cazul unei doamne de 32 de ani cu T1D de la vârsta de 9 ani (menținută pe detemir și insulină aspart), diagnosticată cu LES în martie 2012 în Egipt din cauza unui istoric de un an de trombocitopenie și proteinurie (menținută de atunci pe hidroxiclorochină, prednisolon și micofenolat de mofetil) și hipertensiune arterială (menținută în prezent bisoprolol). În 2013, a fost diagnosticată și cu hipotiroidism în Egipt și a început înlocuirea levotiroxinei.

ea a prezentat mai întâi instituției noastre în iunie 2012 pentru biopsie renală. Rezultatele au arătat expansiunea mezangială cu îngroșarea buclelor capilare și obsolența glomerulară marcată, în concordanță cu nefropatia diabetică, atrofia tubulară focală, fibroza și inflamația cronică tubulointerstițială și îngroșarea intimă vasculară ușoară. Nefrita lupusului mesangioproliferativ poate fi exclusă. GFR (eGFR) a fost estimat la 53. Raportul proteină/ creatinină în urină (Cr) a fost de 2071 mg/g Cr, iar raportul albumină/Cr în urină a fost de 1621,7 mg/g Cr. HbA1C a fost de 7,4%. Hemoglobina ei a fost de 10,5 g/dl. C3 a fost de 1,4 g/l (în limitele normale) și C4 a fost de 0,53 g/l (normal).

în martie 2013, eGFR avea 44 de ani. C3 a fost de 1,27 g/l (normal) și C4 a fost de 0,33 g/l (normal). Hemoglobina ei a fost de 9,4 g / dl.

în August 2013, era însărcinată, iar în al doilea trimestru, eGFR a fost de 58, hemoglobină 8,5 g/dl și C3 1,37 g/l (normal) și C4 a fost de 0,32 g/l (normal). HbA1C a fost de 5,2%. În septembrie 2013, eGFR a fost de 58 de ani, iar hemoglobina de 7,2 g/dl.

în decembrie 2013, a fost internată pentru naștere și a suferit o operație cezariană (după eșecul inducției) la 37 de săptămâni de gestație. Greutatea bebelușului a fost de 2630g.eGFR-ul ei a fost de 38, hemoglobina 8,2 g/dl și a atins un minim de 6,6 g/dl.

în ianuarie 2014, RFGe a fost de 35, iar raportul albumină/Cr în urină a fost de 10249,0 mg/g Cr. C4 a fost normal.

având în vedere evoluția bolii renale, a fost efectuată o biopsie renală repetată în Egipt, iar diapozitivele au fost recitite la instituția noastră ca scleroză avansată, cu un fundal de nefropatie diabetică, depozite de colagen și noduli Kimmelstiel-Wilson. Ea a prezentat instituției noastre în iulie 2015 cu un eGFR de 5, un raport albumină/Cr în urină de 6569,2 mg/g Cr, C3 0,83 g/l (scăzut) și C4 0,48 g/l (normal). A început hemodializa.

discuție

aproximativ 30% dintre pacienții cu LES dezvoltă o a doua, a treia sau a patra afecțiune autoimună . T1D este un exemplu, deși puțini pacienți au fost raportați că au atât diabet, cât și Les . Kota și colab. a studiat afecțiunile autoimune coexiste la pacienții cu T1D . 3 din 260 pacienți (1,2%) au prezentat les asociat . Cortes și colab. pe de altă parte, sa uitat la cohorta lupus și a identificat pacienții diabetici . 3 din 485 au avut T1D (0,61%) și 6 din 485 au avut diabet de tip 2 (0,82%) , dovedind în continuare raritatea acestei coexistențe.

2 dintre acești pacienți au avut biopsii renale, ambele prezentând nefrită lupus de tip OMS IV. Unele caracteristici diabetice au fost observate și în biopsia de la un pacient .

este destul de important să se determine etiologia care duce la insuficiență renală la acești pacienți, deoarece acestea diferă în ceea ce privește fiziopatologia și managementul lor (nefrita lupusului este de natură autoimună) . Biopsia renală este, prin urmare, o necesitate pentru a ghida managementul.

mai mult-deci, unii pacienți cu T1D prezintă un risc mai mare de a dezvolta les pe baza profilului lor imunologic, adică. la cei cu diabet zaharat cauzat de rezistența la insulină din cauza autoimunității împotriva receptorilor de insulină, serul conține autoanticorpi non-specifici organelor (ANA, anti-dsDNA) și există un risc crescut de a dezvolta les . Harrop și colab. a arătat că 5 din 27 de pacienți (19%) cu LES au avut autoanticorpi insulinici .

interesant este faptul că pacienții nou diagnosticați cu T1D tratați cu Rituximab (anti-CD20) au păstrat parțial funcția celulelor beta la un an după tratament, dovadă fiind scăderea pierderii peptidei C și scăderea necesarului de insulină . Această îmbunătățire a fost observată prin epuizarea celulelor B (celulele efectoare din SLE), consolidând în continuare legătura dintre mecanismele imune T1D și SLE.

în 1985, Pottathil și colab. a făcut următoarea observație: conținutul de Arahidonat la persoanele diabetice și SLE a fost semnificativ mai mic decât cel al controalelor, ceea ce implică o posibilă creștere a riscurilor cardiovasculare la acești pacienți . 30 de ani mai târziu, Koenig și colab. a arătat într-un studiu transversal (comparând cohorta lupus Elvețiană multicentrică cu o cohortă de diabet) că pacienții cu LES sunt la fel de susceptibili de a dezvolta boli cardiovasculare ca pacienții cu T1D, subliniind în continuare necesitatea de a examina agresiv acei pacienți .

concluzie

LES și T1D nu apar frecvent împreună. Cu toate acestea, ele împărtășesc o bază imunologică și moleculară comună care se pot agrava reciproc, ducând la puncte finale vasculare importante.

  1. Gale EA (2002) creșterea diabetului de tip 1 din copilărie în secolul 20. Diabet 51: 3353-3361.
  2. Knip m, Siljander H (2008) mecanisme autoimune în diabetul de tip 1. Autoimun Apocalipsa 7: 550-557.
  3. Morran MP, Vonberg A, Khadra A, Pietropaolo M3 (2015) Imunogenetica diabetului zaharat de tip 1. Aspecte Mol Med 42: 42-60.
  4. Ramos PS, Criswell LA, Moser KL, Comeau ME, Williams AH, și colab. (2011) consorțiul internațional pentru genetica Eritematosului sistemic. O analiză cuprinzătoare a locilor comune între lupusul eritematos sistemic (LES) și șaisprezece boli autoimune relevă o suprapunere genetică limitată. PLoS Genet 7: e1002406.
  5. Mirabelli G, Cannarele F, Bruni C, Vagelli R, De Luca R, și colab. (2015) un an în revizuire 2015: lupus eritematos sistemic. Clin Exp Reumatol 33: 414-425.
  6. Jaberi-Douraki M, Schnell s, Pietropaolo M, Khadra A4 (2015) dezvăluind contribuția sinuciderii celulelor beta pancreatice în diabetul autoimun de tip 1. J Theor Biol 375: 77-87.
  7. Pietropaolo M, Eisenbarth GS (2001) autoanticorpi în diabetul uman. Curr Dir Autoimun 4: 252-282.
  8. Chambers SA, Charman SC, Rahman A, Isenberg DA (2007) dezvoltarea bolilor autoimune suplimentare într-o cohortă multietnică de pacienți cu lupus eritematos sistemic cu referire la daune și mortalitate. Ann Rheum Dis 66: 1173-1177.
  9. Buyon, J, Wallace, DJ (2002) utilizarea estrogenilor exogeni, a sistemului endocrin și a tractului urogenital. În: Wallace DJ, Hahn BH (al 6-lea edn), lupusul eritematos al lui Dubois. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins 821-841.
  10. Kota SK, Meher Lk, Jammula s, Kota SK, Modi KD (2012) profilul clinic al Condițiilor coexistente la pacienții cu diabet zaharat de tip 1. Diabet Metab Syndr 6: 70-76.
  11. Cortes s, Chambers s, Jerusqutsnimo a, Isenberg D (2008) diabetul zaharat complicând lupusul eritematos sistemic-analiza cohortei lupusului UCL și revizuirea literaturii de specialitate. Lupus 17: 977-980.
  12. Heras P, Mantzioros M, Mendrinos D, Heras V, Hatzopoulos a, și colab. (2010) autoanticorpi în diabetul de tip 1. Diabet Res Clin Pract 90: e40-42.
  13. Harrop M, Caudwell J, Stojanovski C, Colman PG (1992) autoanticorpi de insulină la pacienții cu boli autoimune. Diabetul Res Clin Pract 18: 107-112.
  14. mari Inktico e, Grey St (2012) celulele B ca efectori și regulatori ai autoimunității. Autoimunitate 45: 377-387.
  15. Pottathil R, Huang SW, Chandrabose KA (1985) acizi grași esențiali la pacienții cu diabet zaharat și lupus eritematos sistemic (les). Biochem Biophys Res Comun 128: 803-808.
  16. Koenig KF, Ribi C, Radosavac M, Zulewski H, Trendelenburg M3; Swiss SLE cohort study (SSCS) (2015) prevalența bolii vasculare în lupusul eritematos sistemic comparativ cu diabetul zaharat de tip 1: Un studiu în secțiune transversală a două cohorte. Lupus 24: 58-65.